budokaikokoro

De leraar

name henk luijsterburg sensei

Door een vriend ben ik eens mee gaan kijken naar Karate in Bergen op Zoom. De week daarna volgden wij onze eerste les. Het Karate vond ik snel erg leuk, wat resulteerde in vele trainingsuren per week. Zo ging ik ook naar de trainingen in Roosendaal, waar het laatste uur "Okinawa Kobudo" werd gegeven. Ook hier deed ik aan mee, ik was er immers toch en dit was zeker zo leuk als het Karate. Zo begonnen voor mij de eerste ervaringen met Karate en Ryukyu Kobujutsu in 1989 bij Shotokan Karate Club Wim van de Leur. De grootste drijfveer toen is nog steeds onveranderd, namelijk: het plezier in het bezig zijn met budo en bujutsu. Inhoudelijk beleef ik dit nu anders dan toen, maar met minstens zoveel plezier.

Plezier is misschien wel de belangrijkste factor in de training. Dit geldt natuurlijk voor de lessen voor de kinderen, maar zeker ook voor de lessen voor de volwassenen. Het proces van leren, groei en ontwikkeling is het belangrijkste in Karate-do; zelfs veel belangrijker dan de absolute vaardigheid in bepaalde technieken en vormen. Dit proces is eenmaal het prettigst èn zeer effectief als het met veel plezier gebeurt. Karate leent zich heel erg goed voor een grote diversiteit in oefeningen om uiteindelijk bepaalde technieken en/of vormen meer eigen te maken.

Zijn of worden de vormen en technieken meer eigen, dan ga je zeker ook effectieve applicaties ontdekken en verder eigen maken. Karate en Ryukyu Kobujutsu zijn goed voor het zelfvertrouwen en verhoging van je weerbaarheid. Zelfverdediging of weerbaarheid en dergelijke leer je eenmaal niet in een cursus van 10 lessen, maar vergt werk op lange termijn waarbij je fysiek en mentaal sterker wordt!

Het klassieke karakter van budo en bujutsu (Japanse krijgskunsten) vind ik nog steeds interessant. We werken hierdoor ook aan het behoud van een stukje cultuur en historie. Het is natuurlijk niet zo dat alle technieken die we trainen nog letterlijk zo toepasbaar zijn in onze maatschappij, maar we krijgen zeker een enorm fundament waar je vanuit verder kunt. Als krijgskunst zijn het Karate-do en het Ryukyu Kobujutsu je leven lang te beoefenen. Er zit wat dat betreft veel uitdaging in, waarbij lichaam en geest actief blijven. Je kunt ook prima op oudere leeftijd starten, dat is geen enkel probleem.

 

Trainingstijden en -locatie

Ter Info: 4 juli 2018 was de laatste training van het seizoen 2017-2018. We starten weer op 15 augustus 2018 met het nieuwe seizoen!

 

 

 

 

Contact

Naam
Email adres
Bericht
Anti Spam
Vul code in
 

E-mail: i n f o @ b u d o k a i k o k o r o . n l (spaties verwijderen)

tel: 06 - 270 522 41

KvK 57010080