Hojo Undo

hojoundo Hojo Undo staat voor “ondersteunde training”. In praktisch iedere dojo wordt in meer of mindere mate ondersteunende training toegepast. Denk hierbij aan eenvoudige zaken als het opdrukken, training met trapkussens, maar zelfs krachttraining met halters ten dienste van het karate zou je kunnen scharen onder Hojo Undo.

Regelmatig besteden we een deel van de training aan Hojo Undo. Enerzijds met meer traditionele tools, anderzijds met modernere middelen en ook eenvoudigweg met het menselijk lichaam zelf. Voorop staat dat de oefeningen ten dienste van het algehele Karate-do staan en uiteindelijke bijdragen aan de optimalisatie van de technieken als totaalbeweging. Kenmerken als stabiliteit, timing, ademhaling, coördinatie en intentie komen hierbij samen.

 

bokszak

In onze dojo werken we onder meer met de volgende “tools”:

 

 

Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel oefeningen denkbaar zonder gebruik van extra attributen. Denk bijvoorbeeld aan:

 

We vinden het belangrijk dat we deze ondersteunde trainingen of Hojo Undo toepassen ten dienste van de ontwikkeling van het algehele Karate van de karateka. Veelal passen we dan ook totaalbewegingen toe met aandacht voor bewegingsketens, timing, ademhaling en focus!