Foto's stage 1 en 2 april 2017 o.l.v. Nakahashi Hidétoshi Kyoshi.

 

Op 1 en 2 april jl. hebben Bart, Lisa en Henk deelgenomen aan de stagetrainingen onder leiding van Nakahshi Hidétoshi Kyoshi. Er is gewerkt rond de shito-ryu kata's Tensho, Chatanyara no Kosokun, Hakucho en Haffa. Deze laatste 2 zijn kata's welke zijn overgebleven als gevolg van de invoeden van meester Go-Kenki in het Shito-ryu. Meester Go-Kenki was een Chinese theehandelaar en heeft Mabuni Kenwa Soke een aantal vormen uit het "white crane" geïntroduceerd. De kata's Haffa en Hakucho staan ook symbool voor de witte of Chinese kraanvogel.

Haffa wordt beshouwd als een basiskata en Hakucho is een meer gevorderde vorm. Opvallend in de Go-Kenki vormen zijn de natuurlijke en vloeiende manier van bewegen. Op die wijze zien ze er misschien ogenschijnlijk niet zo sterk uit, maar de meer gevorderden onder ons weten dat dit inderdaad slechts schijn is.

Binnen onze dojo gaan we dan ook het kata Haffa regelmatig trainen en beschouwen als een fundamenteel Shito-ryu kata. Naast het Naha-te en Shuri-te mogen we ook Go-Kenki-ha niet vergeten als onderdeel van de Shito-ryu karatestijl!