Nieuwjaarstraining 4 januari 2019.

 

De trainingen in onze dojo zijn direct gestart vanaf 2 januari 2019. Op 4 januari hielden we onze, inmiddels jaarlijks terugkerende, nieuwjaarstraining. Dit jaar hadden een aantal karateka van Seishinkan dojo Antwerpen aangesloten; veelal "oude" bekenden van Henk sensei.

Het thema deze keer was het Mabuni kata Shinsei. Met de vergroting van de groepen leerlingen en de popularisering van het karate ontstond er een noodzaak aan pedagogisch "eenvoudigere" kata ter voorbereiding op de klassieke kata. Dit resulteerde onder meer eind 19e eeuw in de 5 Pinan kata van Itosu Anko in Shuri. In 1936 creëerde Myagi Chojun 2 Gekisaidai kata als vergelijkbare basiskata voor het Goju-ryu karate. Deze twee Gekisaidai kata waren de inspiratie voor Mabuni Kenwa voor het kata Shinsei. In het Shito-ryu curriculum kunnen we Shinsei beschouwen als het basiskata voor Naha-te.

Vanuit de warming-up is met wat conditioneringsoefeningen gewerkt naar stevig staan en stevig, doch ontspannen, werken. De warming up werd afgesloten met applicaties van de kakete uke en de mawashi uke. Vervolgens een korte kihon, wederom gebaseerd op stevig staan met de sanchin dachi als standtechniek. Daarna startten we met het kata Shinsei. In stukjes werd het kata in detail behandeld en opgebouwd. Na dit kata werden bunkai behandeld van 2 combinaties. In deze bunkai werden een aantal principes toegepast, als taisabaki (positionering), atemi (slag, stoot of schop) kuzushi (balansverstoring) nage-waza (werpen), kurite & hikite (vastgrijpen en terugtrekken hand). Tot slot aansluitend aan de bunkai nogmaals het kata herhaald en eenieder heeft er zijn of haar inhoud aan toegevoegd; een belangrijk mentaal aspect voor kihon en kata in het algemeen.

Na het afgroeten deden een toast op het nieuwe jaar en vervolgens haden we nog lekker nageborreld!