Foto's stage tanto o.l.v. Wim van de Leur Shihan 9 september 2017.

 

De rode draad van deze inspirerende stage was een vorm met mestechnieken welke je als kihon kunt trainen. Deze vorm vergroot je inzicht in de mogelijkheden met een mes. Dit wordt vaak onderschat, maar is ten dege van belang als je enigzins een idee wilt verkrijgen in een mogelijke verdediging tegen mesaanval. Dit laatste is realisch gezien nagenoeg niet mogelijk hebben we mogen ervaren. Een mes is als wapen levensgevaarlijk door de de mogelijkheden hiermee op de korte afstand! Ongewapend kun je hier nauwelijks iets tegen beginnen!

We hebben tijdens deze stage kunnen proeven van allerlei (on)mogelijkheden. We hebben kennis gemaakt met aanvallen met het mes, maar ook met "verdedigingen" hiermee. Ook heb we wat "gespard"; zeker een aparte ervaring. De principes uit deze oefeningen gingen door naar de ongewapende verdedigingen (tanto dori). De kern mijn inziens in deze oefeningen: positionering en counter ofwel taisabaki & atemi!!

Een BUDO stage zoals ik deze het liefste zie: goede didactiek met algemene budo principes en deelnemers vanuit allerlei krijgskunst disciplines. Een geslaagde middag!