Foto's stage 12-02-2023

 

Jaarlijks proberen we Joost Franken sensei te laten komen om het een en ander te delen van zijn karate-do. Joost sensei is een Shito-ryu stylist van het eerste uur in Nederland en heeft een enorme kennis, ervaring en vaardigheid als het gaat om technieken en principes uit onze school. Daarnaast is ook hij continu onderweg en heeft een hoge affiniteit met de interne aspecten van het karate. Op 12 februari was het moment om weer eens onder zijn leiding stagetrainingen te organiseren. Deze keer ook voor het eerst een training met de jeugd.

Tijdens de training met de jeugd heeft Joost sensei zich met name gericht op applicaties uit de Pinan Sandan. Het was een kleine groep, maar het contact was duidelijk daar en zij hebben uitstekend getraind. Veelal gingen zij zelfstandig aan de slag met de vele partneroefeningen en de training werd afgesloten met het kata zelf. Nog niet iedereen kent dit kata, maar de bewegingen zullen na vandaag een stukje bekender voorkomen en ze kunnen ook al een beeld vormen wat deze bewegingen kunnen betekenen. We kijken terug op een toffe les!

Aansluitend was de training voor de meer gevorderde jeugd, de jongeren en de volwassenen. Deze keer expliciet gericht op verschillende mindsets en geesteshoudingen in het Karate. Met een mooie opbouw werden we vanuit in eerste instantie de staat van Mushin (lege geest) naar uiteindelijk de staat van Zanshin (alerte geest) gebracht. Dit alles door middel van bewegen. Dat is immers wat we in karate doen en lichaam en geest werkt als een eenheid in ons karate. Van een bijna ontspannen en "lege" geest werden we middels oefeningen, bewegen, kata, kumite enzovoorts geleid naar een superscherpe mindset waarbij je voor je gevoel bijna in "overlevingsstand" terecht was gekomen. We hebben de verbinding kunnen proeven met ons interne en uiteraard ook met de partner in de kumite oefeningen. Het vergt wat discipline om dit verder te trainen/ontwikkelen. Vooral door weg te blijven van de verleiding te zijn afgeleid door eerder wat.