Foto's stage bunkai Pinan of Heian kata 13-09-2020

 

Ruim voor de Covid-19 restricties hadden we in samenwerking met Shotokan Karate Etten-Leur en Zanshin Vlissingen een stagereeks gepland waarbinnen Wim van de Leur een uitgewerkte didactiek en visie zal delen omtrent karate en meer specifiek omtrent bunkai kumite (applicaties) vanuit de 5 Pinan of Heian kata. De eerste was oorspronkelijk gepland in mei bij Shotokan Karate Etten-Leur en deze werd uiteraard geannuleerd. Momenteel zijn contactsporten binnen al een tijd toegestaan en we besloten dan ook deze stage nu te laten doorgaan. Een maximaal aantal deelnemers was vastgesteld, evenals de verplichting tot voorinschrijving. Nadat we dit alles hadden bekend gemaakt, werd het vrij snel duidelijk dat veel mensen weer zin hadden in een stagetraining. Over de opkomst waren we dan ook zeer tevreden!

In het eerste lesblok deelde Wim sensei eerst een stukje historie en visie t.a.v. karate-do, karate-jutsu en karate-sport, met name ook in verhouding tot kata. Vervolgens gingen we aan de slag met wat stukjes kihon, wat werk op kussens om gevoel te krijgen met de efficiënte techniek, de timing en de impact en vervolgens wat basisprincipes met partner voor verplaatsing, analyse van techniek (ook in partner-drill uitgewerkt voor gedan barai applicatie) en verdere mogelijke betekenissen.

Die eerste 2 uren gingen razendsnel voorbij! Het laatste uur hebben we enkel met de dangraadhouders verder gewerkt en dan meer concreet met bunkai van vormen en technieken uit de Pinan kata. De volgende stagetraining zal hier dus weer op verdergeborduurd worden. Een mooie ochtend karate was het weer met ook veel karateka van de oudere garde die nog steeds actief zijn in deze mooie gevechtskunst. Zij zijn het levend bewijs dat het karate je een leven lang blijft boeien en dat het ook mogelijk is dit lang met veel plezier en passie actief te blijven doen!