Foto's Yudansha stage 23-06-2019

 

Deze keer organiseerden we vanuit onze school een Yudansha stage. Met 3 shito-ryu leraren (Gonzalo Villarrubia, Joost Franken en Henk Luijsterburg) hebben we een geheel neergezet van de 3 pijlers van het karate-do: Kihon, Kata en Kumite. Het centrale thema was het Naha-te kata Kururunfa. Helaas waren het aantal deelnemers genoodzaakt zich af te melden die ochtend wegens ziekte of nog blessure herstel. Gelukkig hadden we nog steeds een mooi gevulde dojo met enthousiaste "zwarte banders", gedreven om samen aan de bak te gaan!

Na een korte warming up door Henk sensei, met oefeningen gelinkt naar de technieken in de kata, werd overgegaan naar het aanleren en trainen van een kihon reeks. De kihon reeks omvatte techieken en principes uit de kata. In feite waren dit grotendeels universele karate principes, maar met bepaalde bewegingsconcepten welke je zou kunnen opvatten als typisch Shito-ryu. Na een uur hard werken nam Joost sensei het stokje over voor het aanleren van de kata Kururunfa!

Na een demonstratie van het kata door de 3 sensei tezamen werd de groep in stapjes begeleid door de technieken en richtingen van de kata. Zoals Joost sensei dat heel goed kan ging dit uiteraard gepaard met wat partnerwerk zodat de karateka perfect de techniek uit de kata leert voelen. Geen complexe bunkai, maar applicaties waardoor de technieken en verplaatsingen op zijn plaats vallen!

Aansluitend hielden we een korte pauze en vervolgens dompelde Gonzalo sensei ons onder in een aantal applicaties en "gevechts"-principes uit de kata. Bunkai Kumite zoals Gonzalo dit kan delen; Katatechnieken en verplaatsingen worden feilloos toegepast met de juiste hoek, lijn en afstand!

Tot slot werd o.l.v. Joost sensei het geheel nog eens samengevat: telkens een stukje kata samen met een bunkai kumite. En uiteraard als afsluiter het hele kata.

Laat ik afsluiten met een veel gehoorde reactie: voor herhaling vatbaar!