Foto's kata stage 23-10-2022

 

23 oktober 2022 hielden we na ruim 2 jaar weer eens een stagetraining. Deze keer onder leiding van topsportster Samantha van Lokven. Samantha is gespecialiseerd in de karate sportdiscipline kata. Voor de derde keer kwam ze training geven in onze dojo en ervaring en tips delen met iedere karateka die daarvoor open staat.

In het eerste lesuur voor jeugd t/m 12 jaar werd vooral gewerkt aan balans en techniek. Actief was iedereen aan de slag met het trainen van enkele technieken, een stukje van het kata Papuren, en fysiek aan de bak met balans en de sagi ashi dachi. Het laatste deel van de les werd in groepjes een eigen kata geoefend en kregen de kinderen individuele correcties en tips. Aan het einde van het trainingsuur gaf Samantha aan de gehele groep nog een aantal tips rond algehele presentatie.

Aansluitend was het de beurt aan de jongeren vanaf 13 jaar en de volwassenen. Twee uur lang training met veel accent op de neko ashi dachi en het bewegen naar en vanuit deze houding. Aansluitend is gewerkt aan een stuk van het kata Chatanyara Kushanku (Chatanyara no Kosokun). We kunnen stellen dat de bovenbenen aardig aan het werk gezet en gehouden zijn! Tijdens de trainingen heeft Samantha tips gegeven om te werken naar snelheid vanuit je eigen lichaam: de beweging wordt ingezet, de heupen gaan bewegen en dragen bij aan de snelheid van de techniek. Natuurlijk zijn er allerhande ondersteunende sportoefeningen welke kunnen bijdragen aan snelheid, maar op de eerste plaats blijft de techniek belangrijk en vervolgens ook het gevoel krijgen van de voor jou juiste lichaamsbeweging welke bijdraagt aan de snelheid van de techniek. Dit werd ondergaan en getraind middels onder andere het zijwaarts uitstappen met de yoko uke in neko ashi dachi en de gedan barai in zenkutsu dachi. Het was een training met diversiteit en veel tijd voor oefening, waarbij Samantha de tijd nam om iedereen te voorzien van feedback. Verder omvatte het voldoende fysieke inspanning en het stukje van het kata bracht ook voor menigeen de nodige hersengymnasiek ;) . We kijken terug op mooie trainingen met deelnemers van alle leeftijden en niveaus. Complimenten ook aan alle karateka die samen hebben gezorgd voor een mooie en behulpzame sfeer.