Foto's stage Hatano Yoshiharu in Berlijn 2017.

 

Bart en Henk hebben deelgenomen aan de karate stage o.l.v. Hatano Yoshiharu Sensei in Berlijn. Wederom een boeiende training met interessante appicaties vanuit kata en interessante achtergronden op zowel martiaal gebied als rond principes van "do".

Een belangrijke boodschap is het feit dat je traditioneel karate moet doen, moet voelen. Bijna iedereen kent de verhalen dat men een kata 3 jaar lang of 1000 dagen beoefende. In die tijd werkte je aan vorm, begrip en effectiviteit van de applicaties. Traditioneel gezien is het dan ook prima als je slechts enkele kata bestudeert.

De fysieke training bestond grotendeels uit kata met vooral enkele applicaties per kata. Hatano Sensei probeerde onze mind te triggeren met bunkai uit Sanchin, Tensho, Seienchin en Bassai-dai. Veelal toepassingen met het ogenschijnlijk eenvoudig naar de grond brengen van de tegenstander. Dit stuk vergt nog veel training voordat we dit vaardig zijn. Naast mogelijke applicaties uit de katatechnieken, werden we tevens alert gemaakt op het feit dat de tegenaanvallen ook weer gepareerd kunnen worden en dat we daar ook weer op moeten kunnen anticiperen. Zanshin alom zogezegd!!

Een speciale dank aan Tobby Russell voor het maken van enkele foto's tijdens de stage.